mi a QR kód és hogyan kell használni?

Mi a QR kód?

mi a QR kód? - QR kód mintaKis hazánkban is terjed a QR kód, egyre gyakrabban találkozhatunk vele a legkülönbözőbb felületeken. De pontosan mi a QR kód, és hogyan kell használni?

 

 

 

Mi a QR kód?

A QR kód egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű többek között Japánban és Németországban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb okostelefon képes értelmezni. A QR kódok olvasásához a telefonra le kell tölteni a Barcode Scanner alkalmazást. Bár a legtöbb új telefon már rendelkezik saját QR kód olvasó szoftverrel, amely nagyban megkönnyíti a QR-kódok beolvasását, mentését és különféle felhasználását.

Hogy kell használni a QR-kódot?

Ha QR kódot találsz valahol, akkor tartsd a kamerát a vonalkód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, egy halk pittyegés után a képernyőre ki is írja az eredményt, pl.: behívja a kód mögött lévő weboldalt, telefonszámot vagy szöveget.

Jó tulajdonsága, hogy bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. Ez azért lehetséges, mert a kód megfejtésére, dekódolására szolgáló programok a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.

Hogyan lesz Neked saját QR kódod?

Könnyen generálhatunk magunknak online weboldalakon QR kódot. Számtalan generátor oldal létezik, mint pl.: a http://goqr.me vagy  a http://qrcode.littleidiot.be oldalak. Ez utóbbi azért is praktikus, mert nyomdabarát vektoros, PDF vagy EPS formátumban is lementheted a  kódodat.

Mire jó a QR-kód?

A QR kód felhasználása könnyű használata miatt egyre jobban terjed az iparban, logisztikában, termelésben.

Persze, nem maradnak le a marketing szakemberek sem a találékonyságban, és egyre gyakrabban használják a QR-kódokat hirdetésekben, nyereményjátékokban és reklámokban.

mi a QR-kód - qr kód a gyakorlatban

Mi a QR kód és mire lehet használni? – Azt hiszem, a kép magáért beszél…

Ezenkívül alkalmas egyéb marketing eszközként való felhasználásra, illetve internetes üzenethordozóként (webcím, üzenet, sms, névjegy, GPS koordináták stb.).

Egy példa a QR kód gyakorlati alkalmazására

A Lufthansa nemrég vezetett be egy QR-kódos check-in rendszert, ahol az utas a telefonjára kapja a beszálláshoz szükséges QR-kódot, így nincs szükség nyomtatott beszállókártyára, csak magára a telefonon lévő kódra, melyet beszállás előtt ellenőriznek.

…és ez csak egy a sok közül!

Még 10 példa a QR kód használatára itt >>

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top

Az oldalunkon a latogatói élmény érdekeben cookie-kat használunk.